Kölestúró (Fermentált)

Oszd meg másokkal is:

Idő: kb. 20 perc + fermentálás 24 H
Adag: kb. 75 dkg 

Tökéletes túró alternatíva, azoknak akik nem fogyaszthatnak tejfehérjét vagy tejcukrot. Sokoldalúan felhasználható pl: szendvicskrémnek, gombócnak, körözöttnek, levesbetétnek, túrórudinak, süteményekbe, stb.

Hozzávalók:
 1 hántolt köles (kb. 2-2,5 dl)
 3 víz
 0,50 tengeri só (kb. 1 csipet)
 1 kapszula tejsavbaktérium (Én a Jutavit mentes probiotikum kapszulát használom)
 1 db fermentálógép/joghurtkészítőgép
Elkészítés:
1

A kölest jól átmossuk sűrű szövésű szűrőben, folyó víz alatt.

2

A megmosott kölest egy edénybe tesszük és hozzáadjuk a vízet, majd sózzuk.

3

Kb. 20 percig főzzük, majd hagyjuk hűlni. Mikor az ujjunkat már nem süti akkor jó (kb. 40 fokos). Ne hagyjuk nagyon kihűlni, mert akkor a baktériumok nem tudnak dolgozni és elpusztulnak, ugyanez a helyzet ha nagyon melegen tesszük bele a kapszulát!

4

Mikor már megfelelő hőmérsékletű, belekavarunk egy kapszulát, majd tetszés szerint üvegekbe vagy edénybe töltjük (Én 3 vajas dobozban szoktam szétosztani). Figyeljünk arra , hogy ne hagyjuk kihűlni!

5

Mehetnek a fermentálógépbe/joghurtkészítőgépbe 24 H-ra.

6

Ha kész 1-2 órára érdemes hűtőbe tenni, majd tetszés szerint felhasználható.

7

Jó étvágyat! 🙂

A recepteket itt találod: Zabpelyhes Túrófasírt, Zöldfűszeres Kölestúrókrém (Fermentált), Tárkonyos Kölestúrógombóc Leves, Tormakrémes Sonkatekercs

Hozzávalók

Hozzávalók:
 1 hántolt köles (kb. 2-2,5 dl)
 3 víz
 0,50 tengeri só (kb. 1 csipet)
 1 kapszula tejsavbaktérium (Én a Jutavit mentes probiotikum kapszulát használom)
 1 db fermentálógép/joghurtkészítőgép

Útmutatások

Elkészítés:
1

A kölest jól átmossuk sűrű szövésű szűrőben, folyó víz alatt.

2

A megmosott kölest egy edénybe tesszük és hozzáadjuk a vízet, majd sózzuk.

3

Kb. 20 percig főzzük, majd hagyjuk hűlni. Mikor az ujjunkat már nem süti akkor jó (kb. 40 fokos). Ne hagyjuk nagyon kihűlni, mert akkor a baktériumok nem tudnak dolgozni és elpusztulnak, ugyanez a helyzet ha nagyon melegen tesszük bele a kapszulát!

4

Mikor már megfelelő hőmérsékletű, belekavarunk egy kapszulát, majd tetszés szerint üvegekbe vagy edénybe töltjük (Én 3 vajas dobozban szoktam szétosztani). Figyeljünk arra , hogy ne hagyjuk kihűlni!

5

Mehetnek a fermentálógépbe/joghurtkészítőgépbe 24 H-ra.

6

Ha kész 1-2 órára érdemes hűtőbe tenni, majd tetszés szerint felhasználható.

7

Jó étvágyat! 🙂

Kölestúró (Fermentált)
Oszd meg másokkal is: